Bengáli macska

Jellemzői

A bengáli macska az ázsiai leopárdmacska és egy házi macska keresztezéséből mesterségesen létrehozott hibrid faj. Az 1960-as években kezdődött a bengáli megalkotása, az első cicust Kinkin-nek nevezték el. A kialakult faj története 1983-ban folytatódott, rengeteg kísérlet során hozta létre Jean Sugden és Dr. William Centerwall. A kísérlet alatt különböző macskafajokat is bevontak a kialakításba, hogy minél emberbarátabb és barátságosabb cicákat hozzanak létre. Így jött létre a jelenleg is ismert intelligens macskafajta: A bengáli macska.

A sportos cica külsejében a vadmacskákra, viszont természetre inkább a bújós házi macskákra hasonlít. A bengálik gyönyörű mintázatúak, nagyon intelligensek, rendkívül ragaszkodók és ember/gazdi centrikusak. Nagyon játékos, aktív macskák, ezért sok figyelmet, időt és szeretetet igényelnek. Szeretik a játékokat, akár visszahozni is a gazdinak, úgyhogy jól el lehet velük játszani, ezért szokták is rájuk mondani, hogy kutyatermészetűek. Szeretnek “beszélgetni”, kommunikatívak, nyávogással jelzik, hogy mire van szükségük vagy épp mit csinálnak. Sok macskafajjal ellentétben ők imádják a vizet, szeretnek pancsolni és akár csapból inni a friss vizet. Néha akaratosak, öntörvényűek, de emellett türelmesek is. Nagyon jól kijön saját társaival, más állatokkal és az emberekkel is. Pórázhoz jól szoktatható, könnyen tanítható.

Felépítése

A "kisragadózók" mérete a kicsitől az egészen nagy termetig teljesen elfogadott. Szőre selymes, erőteljes, rövid. Lakásban tartásra kifejezetten ajánlott, hiszen a bengáli macska szőre alig hullik. Arca kerek/hosszúkás kontúros, általános ismertetőjegye a homlokon elhelyezkedő M betű, mely minden bengáli macskán megtalálható. Orra nagy és széles, melyhez közepes nagyságú fül tartozik. Fülének hegye lekerekedő és előrefelé dől, egyes példányok esetében úgynevezett hiúz bojt is található, bár ez nem jellemző a fajtára. Szeme nagy, alakja ovális, viszonylag egymástól távol helyezkedik el, enyhén felfelé ível a fülek felé. Szemének színe változó, általában zöld, sárga egyes esetekben pedig kék. Hóbengáli macska esetén a szemek színe mindig kék. Nyaka vastag, hosszú és izmos. Feje “aránytalanul” kicsi a testéhez képest, mely egyedi megjelenést biztosít a cica számára. A bengáli macska izmos és erőteljes hosszú testtel rendelkezik. Erős a csontozata, mozgásából adódóan erőteljes izomzattal rendelkezik. Végtagjai közepesen hosszúak. Farka hosszú és vastag. A farka végének a színe minden esetben fekete.

Színek

A bengáli macska leggyakoribb színe az “aranybarna”, de ezenkívül rengeteg más különleges egyed található még a földön. Amennyi macska annyi fajta szín és mintázat. A bengáli macska mintázatát a következő bejegyzésben fogjuk bővebben taglalni, de most térjünk rá a színekre. Ugyebár ahogy az első mondatban is említettük a leggyakoribb szín az az “aranybarna”- ez macskafüggő, de a barna szín szinte minden bengálin megtalálható. Vannak ritkább, de gyönyörű úgynevezett hóbengáli cicák, melyeknek színe fehér / ezüst , bízunk abban, hogy bengáli macska tenyészetünk egyszer egy ilyen cicával is gazdagodik. Egy márványos bengáli macskánál a fekete szín és a barna szín is domináns. A mi tenyészetünk márványos kandúrja 80%-ban fekete, ami különlegessé teszi őt, mellénye világos aranybarna. A bengáli macskák standard színe mégis a barna ötven árnyalata. Egy cicán mintától független akár az aranybarna színnek 10-15 árnyalata is megtalálható. A bengáliknak, ahogy fentebb is említettük a farkuk végének színe minden esetben fekete. Ritkaságnak számít de láttunk már képeken - ha meg szeretnéd nézni kattints ide - úgynevezett Black Mask bengal cat-et, aminek színe fekete és szürke. De csak a genetika és az elképzelésed szabhat határt, hogy milyen színekben pompázika a bengáli cicus.

Mintázat

Ahány bengáli annyi variáns. Rengeteg fajta mintázata lehet egy bengáli cicának. Leegyszerűsítve a dolgot: pöttyös, márványos, rozettás. Ezeknek a mintáknak megannyi szín és minta variáció keveréke van. A  legnépszerűbb minta egyértelműen a rozettás, de ahány ház annyi szokás. Barátaink egy részének nagy kedvence Bubu cicánk, aki márványos bundával rendelkezik. Mint macskatenyésztők annyit tudunk mondani a minta kiválasztásánál, hogy azt válaszd ami Neked tetszik, hiszen te fogsz leélni a macskáddal jobb esetben 14-16 évet is. 

Az alábbi képen bengáli macskák különböző mintázatait láthatjátok:

up