Olcsó húsnak híg a leve - 80.000 forintért bengáli macska?! Ugyan már... 2022. 12. 06., Kedd, 01:07

Olcsó húsnak híg a leve - 80.000 forintért bengáli macska?! Ugyan már...

Kezdem azzal, hogy egyszer már felszólaltunk a témában. A régebbi bejegyzésem itt érhető el, melyet 2018-ban írtam (és az árak változtak azóta) ott pontosam kifejtettem, hogy miért nem jó fogás egy általad kiválasztott bengáli macska.

Klikk: https://drbengali.hu/blog/informacio/jofogas.html

Ritkán írunk a weboldalunkra, hiszen általában a facebookos használjuk kommunikációs csatornára, de ettől függetlenül a Dr. Bengáli oldala él és virul, így megérett a dolog, hogy ismételten írjunk, arról, hogy miért nem jó ötlet olcsón venni egy bengáli cicát. Természetesen tenyészet és tenyészet között van árkülönbség. Ez teljesen normális. Az, hogy 80.000 forintért veszel egy bengáli macskát egy úgymond tenyésztőtől nevezett valakitől az kb felháborító. Mert ilyen nincs. Nem normális dolog bárki bármit mond.

Jelenleg egy bengáli macska ára, megfelelő neveltetés és körülmények között: 280.000 forint és 450.000 forint között mozog. Mi nem a legolcsóbb tenyésztők közé tartozunk, de nálunk sokszor féléves várólista van és aki rendszeresen követ minket tudja azt, hogy mi mindenből az első osztályú terméket, szolgáltatást választjuk macskáink számára.

Jelenleg Magyarország piacvezető apróhirdetési oldalán, a Jófogáson 80.000 forintért lehet bengáli cicát venni. A hirdetés szerint oltva, törzskönyvvel és a legszomorúbb az egészben, hogy bengáli macskának is néz ki és biztosan egy bengáli macska is.

Felhívnám minden kedves érdeklődő figyelmét, hogy egy darab bengáli kismacska felnevelése 2022 év végén, a háborús helyzetnek és egyéb tényezőknek köszönhetően több, mint 100.000 forint. A macskakaja, az Orosz-Ukrán háborúnak köszönhetően majdnem kétszerese lett mint, 2021 év végén. Azaz egy 10 kg-os Royal Canin Kitten táp egy év alatt több, mint kétszeresébe kerül és a többi prémium minőségű tápok ára is az egekbe van.

Állatorvosi költségek 2022 év végén egy vidéki kisvárosban, nálunk Kaposváron:
1 db macska megvizsgálása: 6.000 ft
2 db kombinált oltás: 16.000 ft
1 db veszettségi elleni oltás ára: 8.000 ft
Féreghajtás: 1.500 ft / alkalom, 3 alkalomra van szükség tehát: 4.500 ft
Útlevél ára: 10.000 forint


Amennyiben teljesen egészséges a macska, az állatorvosi költségek ára alsó hangon: 44500 ft. Ehhez még rengeteg dolog adódik hozzá, hiszen itt nem számoltuk a szülők tesztjeit, a genetikai szűréseket, törzskönyv ára stb így egy kismacska felnevelése bőven 100.000 forint felett van, higgyétek el.

Mégis, hogy lehet akkor, hogy van 80.000 forintos eladó bengáli kismacska bizonyos oldalakon?
A pontos választ mi sem tudjuk, viszont biztos lehetsz abban, hogy ha valahol ilyen hirdetést látsz ott bizony nem stimmel valami. Esetleg nem adnak a bengáli macskának megfelelő tápot, hanem etetik házi koszttal, ami kifejezetten veszélyes a bengáli macskák számára, így a több tízezer forintba kerülő etetési költség máris eltűnik. Ugye milyen jó ötlet ha nem kell a macskára költeni, hanem eheti a maradékot? - nem egyáltalán nem az. Végtelen dolog leforgott a fejünkben, de 80.000 forintos áron nem lehet egy bengáli macskát eladni, úgy hogy a tenyésztő számára ne termeljen 30-40.000 forint mínuszt. Ebben az esetben még az is átgondolandó, hogy miért tenyészt valaki macskát, ha eladni nem tudja rendes áron és minden egyes kismacska mínuszt termel neki eladáskor. Ugye, hogy nem stimmel valami?

Évente körülbelül 30-40 üzenetet kapunk az ügyben, hogy segítsünk nekik, mert rossz helyről vásároltak bengáli cicát és, hogy mit tegyenek. Ennek megelőzése érdekében, vásárolj körültekintően. A piac szabad, kevés jó tenyészet van Magyarországon, de higgyétek el, megéri körültekintőnek lenni a bengáli macska vásárlásánál, mert a végén a 80.000 forint tízszeresét fogod kifizetni egy új cica esetében, jobb esetben pedig életben is marad.

Több, mint 5 év tenyésztési tapasztalat után a bengáli macskákra kifejezetten igaz: olcsó húsnak híg a leve. Vigyázzatok!

A cikket írta:
Tóth András

up