Törzskönyv nélkül 2018. 08. 15., Szerda, 14:58

Törzskönyv nélkül

Az elmúlt időszakban rengeteg emailt és telefont kaptunk azügyben, hogy törzskönyv nélkül mennyivel lenne olcsóbb a kiválasztott cicus. 

Erre a roppant egyszerű kérdésre egy sokkal de sokkal komplexebb magyarázatot adunk, mint amennyire rövid a kérdés. 

Tehát ami a legfontosabb: nálunk nincs lehetőség törzskönyv nélkül cicát vásárolni, hiszen alapvetően az árat egyáltalán nem befolyásolja. Egy alap orvosi ellátás az anyukára vagy apukára sokkal de sokkal drágább, mint maga a törzskönyvnek az ára. Tehát összességében, aki úgy gondolja, hogy a meglévő papír nélkül százezrekkel olcsóbban vehet macskát az téved.

A törzskönyv ára ezekből a tételekből épül fel:
- macska egyesület éves díja
- törzskönyv
- alombejelentés

És ennyi. Pontosan nem tudjuk számszerűsíteni az árat, mivel a macska egyesületnél az éves tagsági díj ugyebár eloszlik a született cicák száma szerint. Az alombejelentés díja pár ezer forint és maga a törzskönyv ára nem több, mint 3 doboz cigi összköltsége. 

Tehát ha még mindig úgy gondolod, hogy fajtamacskát szeretnél vásárolni törzskönyv nélkül akár jófogáson akár másutt és valaki több tízezer forintokkal olcsóbban hirdeti a “törzskönyv nélküli fajtamacskát” akkor ott érdemes elgondolkozni, hogy miért is annyi az annyi.

A törzskönyv igazolja, hogy a cicának kizárólag fajta szerinti felmenői vannak és hogy a tenyésztő tenyésztésre jogosult. 

A tenyészmacska és egy hobbimacska törzskönyve között mindössze annyi a különbség, hogy a hobby cicánál fel van tűntetve: a HOBBY felirat, tehát tenyésztése nem lehetséges.
 

up