Jófogás?! 2018. 08. 20., Monday, 10:14

Jófogás?!

Hogyan, vagy hogyan NE vásárolj cicát az Interneten. Összefoglaló cikk az internetes állatvásárlásról amit érdemes elolvasni a kiválasztott kiscicus vásárlása előtt. Nem csak vásárlóinknak!

Már régóta a fejemben van, hogy ezekről a dolgokról őszintén beszélni kell. Mi egy kezdő tenyészet vagyunk, viszont kisebb-nagyobb hibáink ellenére is imádjuk és szeretjük az állatokat. Emberek vagyunk mi is tévedhetünk akár nevelésben, akár másban is. Érdemes még a cikk elején leszögezni: ez a blogbejegyzés nem azért készül, hogy más üzletét rontsuk, hanem azért, hogy kellő figyelemmel vásárolj bengáli cicát vagy más fajtamacskát az internetről. Valószínű ezen bejegyzés után támadások fognak érkezni tenyészetünk ellen.

Akkor kezdjük is a Jófogással és a remek hasonló oldalakkal, ahol akár 20.000-30.000 forintért lehet fajtamacskát vásárolni törzskönyv nélkül olcsón. Érdemes elolvasni a törzskönyves cikkünket, mert már ott minden kiderül, hogy nem eszik olyan forrón a kását. 

Ki ne szeretne olcsón fajtamacskát vásárolni? Ha bemegyek a boltba és le van akciózva a kóla az én szemem is felcsillan, mivel Magyarország egyik legnagyobb kóla fogyasztójának mondhatom magamat. Gyorsan be is rakok 3 dobozt a kosárba, majd hazamenet közben, amikor a blokkot megnézem rájövök: ugyanannyit fizettem a termékért, mint szoktam. Hogy lehet ez? Másnap visszamegyek a boltba, panasznak helye nincs: 4 darab vásárlása esetén szólt az akció. Így jártam, hibás is vagyok meg nem is. Nincs itt nagy baj: nem figyeltem eléggé, hogy pontosan mi is volt kiírva és mik a feltételek. Nyelek egyet és folyatom tovább a bevásárlást. Igen ám, viszont a kóla egy fogyó termék, amivel nem élem le az életemet és nem okozhat meglepetéseket. Tévedtem, máskor jobban figyelek. Ez az egyszerű példa jól szimulálja azt, hogy mennyire könnyen lehet akaratlanul téves döntést hozni. Jófogáson és társain bőven megvan rá az esély.

Ha jófogáson fajtamacskákat nézegetsz és tenyészeteket, akkor óriási különbség van az árak között. Találhatsz bengáli macskát akár 20.000 forintért! És vannak cicák, amiknek az áruk 200.000-250.000 ft. Tehát ki lehet jelenteni: hivatalos tenyészetek is fent vannak a jófogáson. Ez nem az ártól függ, csak körbenéztünk, hogy mit találunk. És igen: vannak “ismerős” tenyészetek is, akiknél akár bengálit akár más fajtamacskát bátran lehet vásárolni. 

Mire érdemes akkor figyelni?
Legfőképp arra, hogy 20.000 forintért NEM lehet bengáli cicát vásárolni. Ott simli van a dologban az esetek 99%-ban. Miért? Gondolkozzunk el egy kicsit és számszerűsítsük a dolgokat: 

- Féreghajtás ára: kb 500 ft
- Kötelező kombinált oltás ára: 5.000-6.000 ft / alkalom. Kettő oltás szükséges kiskorában. 
- Macskakaja, egyéb felszerelés: párszáz forint naponta - a cica általában az új gazdáig 80-90 napot tölt el az anyuka mellett. Tehát 90 nappal és alsóhangon számolva: 100 ft / nap, ami összesen 9.000 ft  a 90 nap alatt minimum. 
- Egyéb költségek - pár ezer ft

Ha ezeket az adatokat összeadjuk, akkor körülbelül 22.000-23.000 forintra jön ki a kismacska felnevelése 3 hónap alatt és itt még maximum egy szar minőségű tápot kapott a cica, amivel fel lehet nevelni és ennyi. Vitaminok és egyéb étrendkiegészítőket pedig még meg sem említettem. A “tenyészet”, ami 20.000 forintért adja a “bengáli cicát” az igazából ezekkel a számadatokkal egy forintot nem keres rajta, sőt még bukik is pár ezer forintot minden egyes macskánál. Ilyenkor lehet azt gondolni, hogy biztos csak rajtuk maradt egy kismacsek és hát ők jót akarnak neki, ezért adják olcsón, csak kerüljön jó helyre. A szomorú valóság pedig az: hogy ilyen az esetek 1%-ban fordulhat elő. A valóság pedig az: ugyanaz a hirdető éveken keresztül árul 20.000 forintért bengáli vagy egyéb más fajtamacskát úgy, hogy folyamatosan mínuszos neki a buli. Hát a hülyének is megéri, nem? Sajnos ezek a fekete listás tenyésztőnek nevezett szarfaszok - már bocsánat - még olcsóbban hozzák ki - a macska felnevelését, mint gondolnád. Ezt nagyon egyszerűen érik el, oltási könyveket vesznek feketén, és egyszerűen nem adnak a macskának enni. Ezekkel az undorító megoldásokkal, akár pár ezer forintból felnevelhető a macska és már is ott a 10.000-15.000 forint haszon a semmiért. Egy ilyen brigádnál általában a cica addig marad az anyuka mellett, amíg meg nem veszik a kiválasztott cicát. 3 hetesen már hirdetik, mindegy milyen korán csak menjen el, minél korábban megy el, annál több a haszon. Semmi más nem érdekli őket. Általánosságban elmondható az ilyen cicák borzasztó és embertelen körülmények között nőnek fel. Nem egy ember keresett már meg minket, hogy sajnos átverték őket. Ezeket a sztorikat hamarosan megosztjuk veletek. 

Mint mindenütt, itt is több szempontot kell nekünk is figyelembe venni. Arról még nem beszéltünk, hogy mennyire fajtamacska az a macska, amit vásárolunk jófogáson. Előfordulhat, hogy ténylegesen bengálit vagy más cicát kapunk potom pénzért, viszont ott is általábsan simli áll a háttérben. Egy hivatalos fajtamacska ára 400.000 ft-tól felfelé a csillagos ég. Néha ki lehet fogni jobb ajánlatokat, de 200.000 ft alatt biztosan nem kapsz tenyészthető macskát. Ahogy már írtunk a törzskönyvről, érdemes elolvasni a blogbejegyzést, itt mindent részletesen leírunk - a macska “eredetiségét’ a törzskönyv igazolja. Röviden a törzskönyvön fel van tűntetve: hogy a cica tenyészthető vagy sem és ez befolyásolja a macska árát is. Kettő lehetőség áll fent a gyakoribb: bengáli vagy más fajtamacska néven Don Sphynx, Biritt, Oroszkék, Maine Coon stb nem fajtamacskát kapunk, csak egy rá hasonlító cicát. Ami nagyon szerethető és ugyanúgy egy érző állat, DE nem fajtamacska. Tehát az eladó már átver minket az első percben. Erről beszéljenek a képek helyettünk: 

Íme egy "bengáli cica" amit a jófogáson kínálnak eladásra potom pénzért:


Egy pöttyös bengáli macskának természetesen lehet renegeteg mintája és színe, de a fajta jellemzői a lehető legkevésbé találhatóak meg ezen a kiscicán amit  mellesleg emlékeim szerint 60.000 forintért árulnak. 

Hasonlítsuk össze az előző jófogásos a macskát a tenyészetünkben lévő Afrodité cicával - a kép mindenfajta efektől mentes - hozzáértők nyugodtan csekkolhatják az exif adatokat, hogy valós dolgot állítunk.  

Ha a képeket megnéztük már láthatjuk, hogy melyik macska eredeti és melyik macska egy bengálira hasonlító cica. Ugye?

A második lehetőség az, hogy visszaélnek a tenyésztők bizalmával a leendő faszarc eladók. Tehát röviden a dolog menete, szerencsére nálunk még ilyen NEM TÖRTÉNT, viszont más ismerős tenyészetektől hallottunk már horror sztorikat: minket mint Doctor Bengali tenyészetet felhív egy számunkra ismeretlen leendő vásárló, hogy venne bengáli macskát hobbi céllal. Elbeszélgetünk a leendő vásárlóval, kitöltjük a szerződést és eladjuk neki a macskát. Nálunk a cicát ivartalanítási kötelezettséggel lehet megvásárolni HOBBY céllal, tehát a vevőnek ivartalanítania kell féléves kora után. Mi más tenyészetekkel ELLENBEN, megbízunk a vevőinkben és három hónapos korban nem ivartalanítjuk azért a macskáinkat, hogy ne verjenek át. Sok más bengáli és fajtamacska tenyészet a rossz tapasztalatokra hivatkozva már akár 2.5 hónaposan ivartalanítja a cicát, ami EGYÁLTALÁN NEM AJÁNLOTT, de erről majd egy másik blogbejegyzésben.

Tehát vegyük azt a példát, amit mi alkalmazunk, a vásárló megvette tőlünk a cicát, eltelt pár év és nem ivartalanítja a macskát, majd törzskönyv nélkül elkezdi tenyészteni a cicát. Itt már azzal pénzt nyert, hogy nem kellet kifizetni a bengáli cica tenyésztői árat, ez minimum párszázezer forint. Ezenkívül tenyésztésre nem jogosult és titokban csinálja. Te vásárolnál olyan embertől, aki átveri az eladóit és vevőit? Ebben az esetben milyen garanciára számíthatsz a macskánál, ha idő elött elhalálozik? Megbíznál a való életben egy ilyen emberben? Na ugye. Kaphatsz olcsón fajtamacskát, de hidd el valami mindig van a háttérben.

A macskáink egészségügyi tesztjei több százezer forintba kerülnek, ez véd minket és védi a leendő vásárlót is. A tőlünk elvitt cica nem fog elhalálozni, nem szenved gyógyíthatatlan betegségben stb. Mindenütt fordulhatnak elő betegségek és hibák, de egy normális lelkiismeretes etikus macskatenyésztőnél ez a lehetőség minimalizálva van. Egy jófogásos, startaprós kamu tenyésztőnél pedjg hatalmas meglepetések érhetnek minket. “Jobb esetben” csak beteg a macska és több százezer forintot költhetünk el arra, hogy életképessé tegyük, az olcsó macskának az ára hirtelen megugrik a kezelési költségek árával. Majd azt fogod észrevenni: bár vettél volna egy cicát egy normális igazi lelkiismeretes macskatenyésztőtől. Rosszabb esetben egy ilyen történet a macska halálával is végződhet. 

Szeretnénk indítani egy névtelen szavazást, amiben segítséget kérünk tőletek és egy visszaigazolást, hogy van-e erre igény. Ha van, akkor hamarosan szeretnénk létrehozni egy fekete listát, ami egy adatbázis lesz, hogy hol ne vásárolj cicát. Ezeket a kapott infókat mindenképpen leellenőrizzük és csak abban az esetben kerülnek fel a listára, amennyiben igazolódott, hogy az adott eladó átver. 

 

A cikket írta: Tóth András

up